Meny og søk

10 gode tips til å lykkes med grillmaten 10 gode tips til å lykkes med grillmaten

10 gode tips til å lykkes med grillmaten

Skeidar | 14. juni 2018

Uansett om favoritt grillmaten er hamburgere, sparerips, fisk, kylling eller vegetar, kan det være lurt å få med seg litt gode grilltips. Da vil du få mer ut av grillsesongen og mat som smaker enda bedre.

1. Ta kjøttet (Biff, kylling og fisk) ut av kjøleskapet minst en time før det skal grilles, slik at det får romtemperatur. Da blir det ekstra saftig og godt.

2. Sørg for at grillen er god og varm før du begynner å grille. Mange blir fristet til å begynne for tidlig. Hvis du bruker kullgrill venter du til flammene har gitt seg og kullet er hvitt. Hvis du bruker gassgrill setter du alle brennerne på fullt til grillen har blitt ordentlig varm, etterpå kan du skru ned deler av grillen, slik at du har to ulike soner, en som er skikkelig varm og en som er mindre varm.

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 18.26.55

3. Bruk steketermometer da har du full kontroll over hvor godt kjøttet er stekt. Et digitalt termometer gir deg nøyaktig kjernetemperatur på kjøttet.

Slik steker du den perfekte biffen på grillen:

  • Brun kjøttet på begge sider på direkte varme.
  • Flytt biffen over til indirekte varme.
  • Ha i steketermometer og lukk igjen lokket.
  • Når kjernetemperaturen er 56 grader er biffen medium stekt.
  • Ta biffen bort fra grillen og la den hvile ca 10 minutter før servering.

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 18.34.26

4. Glem stekegaffel som stikker hull på maten. En god grilltang gjør det enklere å håndtere grillmaten og du får saftigere kjøtt. Husk å ikke bruke samme tang på rå og stekt mat, for å unngå helseskadelige bakterier.

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 18.40.46

5. Bruk grill spydd i metall, da unngår du at kjøttet fester seg. Se mer her.

9049037_bbqgrillpanne

6. En grillpanne er praktisk til fisk og grønnsaker som trenger mindre direkte sterk varme.

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 18.28.51

7. Gjør som grillproffene. Bruk marinadesprøyte. Det gjør det enkelt å komme til over hele kjøttoverflaten, noe som gir saftigere og mer smakfylt kjøtt. Mariner gjerne kjøttet noen dager i forveien.

9049043_sparkhamburgerform2

8. Hamburgere er godt. Hjemmelagde hamburgere er dobbelt så godt. Men det er ikke alltid så enkelt å få riktig form på dem. Ofte ender vi opp med tørre hamburgere som smuldrer. Bruk kjøttdeig av god kvalitet og en hamburgerpresse, da får du god form på hamburgerne.

Vet du forresten hva som er best å bruke til hamburgere, kjøttdeig eller karbonadedeig?

Kjøttdeig inneholder mer fett, noe som også betyr mer smak. Dessuten er kjøttdeigen saftigere. Velg derfor kjøttdeig av god kvalitet til de hjemmelagde hamburgerne dine. Vil du ha ekstra proffe hamburgere, bruker du hamburgerspyd. De er dekorative og hjelper til å holde hamburgerne sammen.

 

9049036_bbqfiskestativ

9. Synes du det er vanskelig å få fisken saftig og god? Bruk et fiskestativ, da får du best mulig resultat. Se mer her.

 

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 17.58.01

10. Bruk hansker, da slipper du å brenne deg. BBQ grillhansker i ruskinn finner du her.

Se flere spennende grillprodukter her.

Tekst: Franciska Munck-Johansen.