Meny og søk

Fårikål – middagen som lager seg selv Fårikål – middagen som lager seg selv

Fårikål – middagen som lager seg selv

Skeidar | 28. september 2017

Skjermbilde 2017-09-16 kl. 12.38.55

Fårikål er regnet som Norges nasjonalrett og i dag er det Fårikålens dag.

Vi feirer ved å dele det vi mener er den beste oppskriften på Fårikål.

Fårikål er en veldig enkel rett å lage, men det er et par ting som er viktig å tenke på.

Følg oppskriften, da lager middagen seg nesten selv. Men husk å beregne god tid, den skal småkoke i minst 2,5 timer.

Fårikål 
4 personer

1,5 kilo Fårikålkjøtt (lam)
1,5 kilo kål
Ca 20 hele sorte pepperkorn
2 ts salt

Finn frem en stor gryte.

Skjær kålen i store båter og legg den lagvis sammen med kjøttet med sorte hele pepperkorn og salt imellom. Hell på vann til det nesten dekker og kok opp. Når det koker skrur du ned varmen og  lar det småkoke i minst 2,5 timer.

Viktig: Ikke rør i gryta, da blir det bare grøt.

Serveres med kokte poteter.

Fårikål er ekstra godt dagen etter. Det er derfor bare fint om det blir noe til overs.

Nå skal man jo ikke tulle med nasjonalretter, men hvis du har lyst til å prøve en ny vri på Fårikålen kan du teste ut noen av disse variantene:

Fårikål med middelhavssmak
Tilsett 3 knuste fedd med hvitløk og 3 spiseskjeer med en blanding av rosmarin, oregano og timian. Da får du en kraftigere og mer intens smak som passer godt til lam.

Fårikål med Chilli
Hvis du liker litt krutt i maten kan du gi Fårikålen ekstra kraft ved å tilsette litt hakket fersk chilli, men ikke bruk for mye, less is more.

Fårikål med lakris
Noen mener Lakris kan være med på å gjøre Fårikålen til et gourmetmåltid. Det kan jo være verdt et forsøk. Særlig dagen etter hvis du har litt rester igjen. Bruk lakrispulver og tilsett etter smak.

Dekk gjerne et koselig høstbord. Her har vi brukt Bitz Servise, og pyntet med høstblader fra skogen. Klikk HER for å få 10 gode tips til å dekke et fint høstbord.

Skjermbilde 2017-09-17 kl. 13.36.47

Endurance grytesett passer godt til høstens gryteretter, uansett om det er Fårikål eller noe annet godt du har lyst til å lage. Du får to gryter og en kasserolle i rustfritt stål, alle med lokk. Se mer her.

Tekst: Franciska Munck-Johansen Foto: Skeidar/Franciska Munck-Johansen.