Meny og søk

Slik bør du bruke lamper i stuen Slik bør du bruke lamper i stuen

Slik bør du bruke lamper i stuen

Skeidar | 15. mars 2017

Spør du en interiørarkitekt om hva som er det viktigste når man planlegger et rom, er svaret ofte belysningen. Riktig belysning kan gjøre underverker for hvordan vi oppfatter et rom.

Men hvordan skal du egentlig lyssette stuen?

Generell belysning

En blanding av taklamper, vegglamper, bordlamper og gulvlamper er ideelt i stuen. Dette gir den beste belysningen ettersom du sprer lyset i flere nivåer.

Det er flere faktorer som spiller inn når vi skal lyssette et rom. Størrelsen på rommet vil gi en pekepinn på hvor mange lamper som trengs. En stor stue vil trenge flere lyspunkter enn en liten gang, og et rom med små vinduer vil trenge flere lamper enn en stue med store vindusflater.

Husk også på jo eldre vi blir, jo mer lys trenger vi for å se godt.

LES OGSÅ: Bytt til LED – spar tusenlapper

Lenestol

GODT LESELYS: En leselampe er praktisk ved siden av godstolen! Stressless London lav stol og Tikki gulvlampe fra Skeidar.

Hvilke farger har veggene og møblene?

Et lysmalt rom vil reflektere mye mer lys enn et rom med mørke vegger og møbler. En hvitmalt flate kan reflektere opptil 90% av lyset tilbake i rommet.

Er fargeskalaen mørk, bør du kompensere med flere lamper for å få nok lys. En helsvart overflate reflekterer bare omkring 10% av lyset tilbake!

For å få rommet til å virke større, er det lurt å tenke på å unngå mørke hjørner. En bordlampe på et hjørnebord, eller en vegglampe vil fordele lyset i hjørnet og gjøre at øyet oppfatter hele rommet.

Leselys

I tillegg til den generelle lyssettingen i stuen (som gjerne kan være takpendler eller takspotter), er det lurt med punktbelysning på områder som ofte brukes til lesing. Sats derfor på en god leselampe ved siden av godstolen!

Stemningslys

Små bordlamper, vegglamper eller vinduspendler er hyggelig for å skape stemning. Velg gjerne lamper som kan dimmes slik at du kan dimme ned til et behagelig lys. Velg gjerne lamper med stoffskjerm som gir et mykt uttrykk.

Se et stort utvalg av lamper hos Skeidar her.